Volvo och Zlatan – All fakta

Volvo XC70 feat. Zlatan – Made by Sweden

Kan du inte få nog av vår fotbollskung Zlatan Ibrahimovic? Det är du inte ensam om. Det har länge varit stor hysteri kring Zlatan och det blev inte bättre när Volvo lanserade sin berömda reklamfilm, “”Volvo XC70 – Made by Sweden””, med en av vår tids mest beundrade stjärnor. Vad hände efter inspelningen, hur mycket fick Zlatan betalt och finns det någon möjlighet att vi kommer få se ytterligare samarbeten mellan den stora biljätten och Zlatan? Följ med när vi tar en närmare titt på både reklamfilmen, fotbollsspelaren och det som hände bakom kulisserna.

Hur stort genomslag fick filmen?

Det var mediebyrån Mindshare och reklambyrån Forsman & Bodenfors som stod bakom konceptet och genomförandet av 2014:s fullträff. Reklamfilmen har visats över sex miljoner på YouTube och oräkneliga gånger på TV. Dagens Industri gjorde mätningar på de Zlatan och Volvo-annonser som syntes i deras tidning och nästan 9 av 10 (86 %) av deras läsare visade stor uppskattning och gillade konceptet. Den göteborgsbaserade byrån Forsman & Bodenfors har haft ett nära samarbete med Volvo under de senaste åren och gått från klarhet till klarhet. Inom de första 36 timmarna hade filmen delats över 100 000 gånger på sociala medier.

Hur mycket fick Zlatan i lön?

Under reklamfilmens gång framför Zlatan sin egna version av nationalsången “”Du gamla, du fria””, arrangerad av den svenska musikproducenten Max Martin. Han ses också mysa med sin hustru Helena Seger, göra pull-ups och köra runt i ett vackert vinterlandskap. Vad fick då Zlatan Ibrahimovic för att medverka i en av Volvos mest lyckade reklamfilmer genom tiderna? Enligt Dagens Industri fick Zlatan mellan 10 till 12 miljoner kronor för att spela in reklamfilmen som även visade upp korta klipp med hans barn. För många kan det verka som en otroligt stor summa men med tanke på genomslagskraften tycker nog Volvo att det var värt varenda krona. Det pratas redan om flera samarbeten.

Zlatan och Volvo
Foto: katatonia82 / Shutterstock.com